torstai 21. helmikuuta 2013

Herkkupullat kanelitäytteellä


Tutkailin Kinuskikissan kirjaa ja bongasin sieltä kivan kanelitäytteen pulliin ja vielä hieman erilaisen pullataikinaohjeen. Päätin yhdistää nämä kaksi ohjetta ja hieman muokata niitä, jolloin sain lopputulokseksi todella herkullisia kanelipullia.

Taikina:
200g voita
5dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
2,5dl sokeria
kardemummaa
vaniljasokeria
kanelia
1tl suolaa
1 kananmuna
n. 15dl vehnäjauhoja

Täyte:
100g voita
3rkl kanelisokeria
vaniljasokeria

Näin teet:


Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (tuorehiivan kanssa kädenlämpöinen riittää, tuorehiiva murennetaan lämpimään maitoon ja liuotetaan sinne). Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, kaneli ja suola. Mausteita voi laittaa oman maun mukaisen määrän. Sekoita ja lisää joukkoon kananmuna.


Sekoita kuivahiiva pieneen osaan jauhoja ja lisää jauhot vähitellen. Sekoita taikinaa huolella, jotta jauho sekoittuu taikinaan kunnolla. Tähän käy tavallinen vispilä hyvin.



Kun taikinaan on lisätty noin puolet jauhoista, kannattaa vaihtaa sekoitusväline esimerkiksi puulusikkaan. Jauhoja lisätään edelleen vähitellen.



Lisää taikinaan voisula ja jatka vaivaamista käsin. Lisää myös loput jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.


Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuutin ajan, kunnes se on kaksinkertainen. Taikinan kohoamisen aikana valmista täyte pehmittämällä voi (älä sulata!) ja sekoittamalla siihen kanelisokeria (kaupasta saa valmiina, mutta voit valmistaa sitä itse laittamalla 2tl kanelia ja 2rkl sokeria) ja vaniljasokeria (maun mukaan). Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.


Leivo kohonneesta taikinasta ensin pötkylä, jonka leikkaat tasaisiksi paloiksi. Palat pyöritellään pyöreiksi pulliksi. Siirrä pullat pellille leivinpaperin päälle, paina keskelle kolo, voitele kananmunalla ja lisää koloon täytemassaa.

Paista pullia 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti